מחקר: פיקוח הדוק מידיי של ההורים משפיע על רמת החרדה של הילד

מחקר: הורה מגונן מגדל ילד תלותי
|
הדפס
|
שמור

 

למידת העצמאות שמעניקים זוג ההורים לילדיהם יש השפעה משמעותית מאד על רמת החרדה של הילד. ממצאי מחקר באוניברסיטת חיפה מלמדים כי פיקוח הדוק מידי של ההורה, שליטה מוגזמת בעולמו של הילד, הגנת יתר או הדרכה צמודה מידי כיצד לחשוב ולהרגיש יכולים להעמיד את הילד במצב של פגיעות יתרה לחרדות שונות ותגובות של פחד גם כאשר אין איום הנראה באופק.

 

"מצאנו כי ככל שהילדים תופסים את הוריהם כמעניקים פחות עצמאות, הם יטו להיות חרדים יותר. קיימים שני מרכיבים עיקריים של התנהגות הורית: תמיכה הורית ושליטה הורית, הסגנון ההורי המתאפיין בשליטה גבוהה יותר והעדר תמיכה רגשית, קשור עם חרדה בקרב ילדים באופן משכנע, בעוד שהסגנון ההורי הדמוקרטי והמתירני יותר, מתאפיין ברמת חרדה נמוכה יותר", אומר יוסי יפה מהפקולטה לחינוך באוניברסיטת חיפה, שביצע את המחקר בהנחיית פרופ' חיה קורץ.

 

"אי הענקה של אוטונומיה לילד קשורה לחרדת פרידה של הילד מהוריו, הורה שיגונן על ילדיו יתר על המידה עלול לגרום לכך שילדיו ימצאו יותר בעתיד כשיגדלו במצבי חוסר אונים ותלותיות רבה בהורים. במצבים של הגנת יתר מוגזמת של הוריו עלול הילד לסבול מחרדה כללית גבוהה יותר המתאפיינת בדאגה תמידית בלתי נשלטת. במקרים קיצוניים אף עלולים להתפתח דפוסים פוביים ספציפיים שיתבטאו בפחד מבית הספר ויכולים להוביל להיעדרויות ממושכות מבית הספר, הסתגלות חברתית לקויה או ליקויים התפתחותיים ביכולות האקדמיות" הסביר החוקר.

צילום: פוטו-ראק

המחקר מתייחס גם לענישת ההורים את ילדיהם ומתברר כי רמות החרדה הגבוהות יותר מצויות באופן משמעותי יותר אצל ילדים שתופסים את העונשים שהוריהם מטילים עליהם כלא מוצדקים. "ענישה חמורה מידי תוביל ככל הנראה למצוקות רגשיות והורים שענישתם מתאפיינת במרכיבים כוחניים ופיזיים,משפיעים השפעה משמעותית על רמת החרדה של ילדיהם" אמר יפה.

 

במחקר השתתפו 101 ילדים בגילאי 10-13, מקרב שלושה בתי ספר יסודיים רגילים בכיתות ה'- ו' ומקרב תנועת נוער באותם הגילאים ובבדיקת הפרמטרים חולקו לילדים ארבעה שאלונים שונים. החוקר ציין כי מורגש קושי של הילדים לדווח על הוריהם ובפרט על אימם כלא קשובים, לא מחלקים שבחים או לא מעורבים רגשית בחייהם וזאת מאחר שלעצם ההכרה בכך עלולות להיות משמעויות מכאיבות ומאיימות מבחינה רגשית.

 

"ניתן לראות בבירור כי ילדים להורים המורגלים בשליטה גבוהה בילדולעומתה תמיכה וזמינות רגשיים נמוכים, הינם בעלי נטייה חזקה יותר ביחס לשאר הילדים להיות חרדים בכלל ולפתח דפוסי חרדה ספציפיים בפרט. לעומת זאת סגנון הורי מתירני יותר עם תמיכה וחום גבוהים עומד ביחס הפוך לחרדות השונות" סיכם החוקר.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
1. ענבר 05/08/2015, 13:16:46

הייתי רוצה לדעת יותר פרטים על המחקר הזה. מיהם החוקרים ומה שם המחקר?

+ השב