עיסוי תינוקות - כל מה שרציתם לדעת

היתרונות שבעיסוי - להורה ולתינוק
|
הדפס
|
שמור

 

"המגע שלנו עם ילדנו הינו מרכיב משמעותי ביותר ביצירת הקשר וברכישת תחושה של בטחון של הילד. המגע, אם בחיבוק, ליטוף, החזקה או במשך הנקה מאפשר לילד לא רק ליהנות מביטויי האהבה שבמגע, אלא מאפשר לו להכיר את גופו שלו. ממש כפי שמשקל המשקפיים גורם לנו להרגיש את אפנו או משענת הכיסא את גבנו כך המפגש של הילד עם נגיעתנו מאפשר לו להכיר את גבולות גופו. המגע מאפשר לילד חוויה חיובית בתנאי שנזכור שחייבת להיות התאמה רבה ככל הניתן לטמפרמנט של הילד, נלמד את תגובתו לכל סוג של מגע ונתאים את המגע לצרכיו. לכל ילד מזג אחר וצורך שונה במגע, יש להיזהר מ"להלביש" על הילד את הצורך שלנו במגע שאינו מותאם לו, רק מפני שלנו ברור שנגיעה מסוג זה היא נעימה."(רן נבון-פסיכולוג קליני).

 

 

מה אומרים המחקרים?


לפני מאות שנים-תרבויות רבות השתמשו בעיסוי כחלק מהטיפול בתינוק. מחקרים מראים כי לעיסוי ומגע יש יתרונות רבים-כמו למשל מחקר שנעשה במיאמי על שתי קבוצות של תינוקות שהוזנו אותו דבר. בקבוצה אחת קיבלו התינוקות בנוסף להזנה ניענוע בלבד ובקבוצה השניה גם ניענוע וגם עיסוי –תוצאות המחקר הראו שהתינוקות שקיבלו גם עיסוי-עלו יותר במשקל.

 

"להקדיש זמן למגע, וזמן מקודש. כמו שמקדישים זמן להכנת האוכל ,לארוחות, לרחיצת כלים ,לרחצה של הגוף, הבגדים, לשינה ולהפרשות".(ידיים אוהבות. פ.לבואייה)

 

מגע עוזר לילד ולהורה-מאפשר להתגבר על פחדים ומחסומים שלפעמים קיימים אצל הורים חדשים מול תינוקם החדש. לעיסוי ישנם עוד יתרונות רבים-כמו למשל: הרפיית מתחים, עזרה והקלה בכאבי בטן, גזים, צמיחת שיניים, בעיית נשימה, שינה לא רגועה ועוד.

צילום: סטודיו פרפרים בבטן, צילומי הריון

העיסוי כביטוי של אהבה


"עיסוי הוא ביטוי של אהבה ע"י סוג מיוחד של מגע טיפולי. כאשר אמהות מעסות את תינוקותיהן בגיל מוקדם, העיסוי ממשיך את-תהליך ההתקשרות ועוזר בביסוסם של יחסי הורה-ילד חמימים וחיובים" (עיסוי לתינוק - אמיליה אוקט)

 

עיסוי משפיע על התפתחות השלד. עוזר למפרקים להתחזק ולהתגמש.

 

עיסוי טוב- זה שיתאים גם לנותן וגם למקבל, יכול לעזור בחיזוק הקשר הרגשי בין ההורה והילד. שהרי זה הקשר הראשוני, ללא מילים.

 

אוי הוא צווח - מה אני יכול לעשות איתו עכשיו!? למה הוא פשוט לא אומר מה הוא רוצה!? אבל מסתבר שהאינפורמציה יכולה לעבור אחרת. בלימילים-נפגשים בנגיעה, מבינים בנגיעה, יודעים בנגיעה. ולכן גם חשוב כחלק מהתנאים לעיסוי להיות קשובים לאיתותים של הילד שלנו-לזרום היכן שהוא נותן ומאפשר ולא להתעלם.

 

"לגעת בתינוקות, כדי שיחיו, כדי שיאהבו, כדי שירגישו שהם נאהבים, כדי שילמדו לתקשר אהבה. מגע בעיני הוא שפה של אהבה. הוא מאפשר ללמוד לקבל אהבה ולתת אהבה" ואני מצטרפת להקדמתה של צילה פירן- קרני לספר ידיים אוהבות.

 

 

העיסוי והחושים שלנו


הטבע מחזק את הקשר שלנו עם הסובב ע"י החושים שלנו שמתפתחים כבר ברחם. שמיעה וריח - אחד החושים שיכול ממש להחזיר זכרונות. טעם – הנקה. ראיה - קשר עין. חשוב כחלק מתהליך תקשור- וגם בזמן העיסוי יהיה קשר עין שלנו עם הקטנצי'ק. תנועה - גם לניענוע יש חשיבות ולא סתם תינוקות נרגעים בתזוזה. מגע - בעצם החוש הראשון שמתפתח ברחם, אדם לא יכול להתפתח ללא מגע.

 

"המצב ה"רחמי" הזה הוא מצב של ליטוף נמשך. העובר מלטף את עצמו, שהרי בתנוחה הכמעט עגולה שבה הוא שרוי יכולות ידיו הקטנות להגיע כמעט לכל חלק בגופו- לכפות רגליו, לאברי המין שלו, לבטנו ולראשו. ומה שלא עושות הידיים, עושים קירות הרחם - כל מגע בהם הוא ליטוף-לראש, לגב ולרגליים. אפילו חבל התבור החלקלק והמתוח (באותו מתח של לחץ הדם של האם) מלטף את העובר…" (גיבוש האישיות בגיל הרך -מלכה ק. אלכסנדרוביץ, דב ר. אלקסנדרוביץ).

 

בזמן העיסוי אנחנומשלבים את כל החושים, ולכן העיסוי משמעותי לתינוק ולילד. תינוקות שונים זה מזה, ומשתנים כל הזמן. יש תינוקות שיתענגו כבר בפעם הראשונה, ויש תינוקות שיזדקקו ליותר זמן על מנת ללמוד ליהנות, ולהרפות את הגוף.

 

חשוב לקחת בחשבון את גיל התינוק. בדרך כלל ככל שהם יותר קטנים סבלנותם קצרה יותר, חשוב להתחשב במזג של התינוק והשלב ההתפתחותי בו הוא נמצא. בהתאם לכך נתאים את עצמנו והתנוחה לצרכים.

 

 

דברים חשובים בזמן עיסוי

 

  • לבקש רשות מהתינוק. תמיד נזכור איך אנחנו היינו רוצים לקבל עכשיו עיסוי- וגם אנחנו המבוגרים לא נאהב שיגעו בנו בלי רשות.
  • שמעל הילד לא יהיה אור מסנוור. זה בטח לא נעים.
  • שהתנוחה שלנו תתאים לנו על מנת ששני הצדדים ייהנו. שלא יהיה זה 'עונש' עבורנו רק בגלל אי נוחות.
  • להקפיד על טמפרטורת חדר של 26-25 מעלות.
  • יש לחזור על כל תנועה לפחות 3 פעמים על מנת שיתרגלו ייתנו אמון ויאפשרו.
  • לדאוג לאווירה מתאימה לכל הצדדים - מוזיקה מיוחדת, אולי ריח וכל מה שעושה טוב.
  • לא נעשה עיסוי בחצי גוף - גם אם הילד איבד סבלנות אפשר לקצר בתנועות של הרגל או היד השניה, אבל לא נשאיר לא מאוזן, בדיוק כמו שאנחנו לא נרצה עיסוי בחצי גוף.
  • חשוב למצוא את הזמן האידיאלי שיתאים לשני הצדדים. מבחינת התינוק זה זמן של ערנות שקטה =Quiet Alert . המבט יהיה ערני ובורק, מעט תנועות, התינוק מגיב לגירוי ומעוניין ללמוד עוד. זה יכול להיות בבוקר או אחרי אמבטיה בצהריים. כל אחד ימצא את הזמן הזה עבורו ועבור ילדו.
  • בטחשלא נעשה עיסוי כשאנחנו מאוד ממהרים או על מנת להירגע. זה בדיוק מה שהילד שלנו יקלוט מהעיסוי.
  • בזמן העיסוי נדבר הרבה עם הילד , נסביר לו בדיוק מה אנחנו עושים.
  • לא נעשה עיסוי במצב חולי. במצב כזה רק נחבק ונהיה עם הקטנצ'יק. חום שלא ברורה סיבתו, שבר, חיסון (כאשר התפתחה תגובה כל שהיא) ואם חלילה יש כוויה לא נעסה את הצלקת עד שהחלימה.

 

ישנן טכניקות רבות לעיסוי תינוקות –בעירום, בלבוש, עם או בלי שמן, עם סוגי שמנים שונים, רפלקסולוגיה, שיאצו, עיסוי הודי, טווינה, עיסוי שוודי ועוד. זה ממש לא משנה במה נבחר –העיקר שכל הצדדים ייהנו וירוויחו.

 

 

שמנים


אני ממליצה לעבוד עם תערובת של שמנים צמחיים בכבישה קרה. שמן שקדים יחד עם שמן חוחובה או שמן מקדמיה. ניתן להעשירם בשמנים אתרים כמו : קמומיל רומאי, לבנדר, רוז אבסולוט, שמן תמציתי של קלנדולה והרשימה יכולה להיות ארוכה.

 

היחס של השמנים האתרים אצל תינוקות יהי בריכוז 2%. מומלץ להתייעץ עם מומחה בתחום או לקנות תערובת מוכנה וממולצת המתאימה לתינוקות.

 

מה שלא תעשו – רק תעסו!

 

מחקרים נוספים

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה