זירוז לידה עלול לגרום לתסחיף מי שפיר

סיכון לאמבוליזם מוכפל עם זירוז לידה
|
הדפס
|
שמור

תסחיף של מי השפיר (אמבוליזם) הוא סיבוך חמור, אך נדיר, בהריון, למרות שהסיכון מוכפל כאשר מבצעים זירוז לידה. כך עולה ממחקר שפורסם של ד"ר מייקל קריימר מבית החולים לילדים במונטריאול שבקנדה, שפורסם בגיליון 21 באוקטובר 2006 של המגזין הרפואי The Lancet.

 

לפי המחקר, יש קשר בין עלייה במקרי התסחיף אצל אמהות שעברו זירוז לידה. עם זאת יש לציין כי אלה מקרים נדירים המתרחשים סטטיסטית רק בשישה מקרים מתוך 100,000 לידות. במקרים שבהם האם מתה מן התסחיף, רוב הסיכויים שזה קרה לאם שעברה זירוז לידה.

צילום: סטודיו פרפרים בבטן, צילומי הריון

"למרות שהסיכון האבסולוטי הוא נמוך, נשים ורופאיהן צריכים להיות מודעים לקיומו של הסיכון המוגבר כאשר הם מחליטים יחד על לידה אלקטיבית באמצעות זירוז", כותבים ד"ר קריימר ועמיתי המחקר שלו.  גורמי סיכון נוספים לתסחיף של מי השפיר הם לידה מרובת עוברים, גיל גבוה של האם (מעל 35 שנה), ניתוח קיסרי או לידה מכשירנית וגינאלית. כמו כן גדלים הסיכונים לסיבוך הנדיר כאשר יש התפרקות של השילייה בתוך הרחם, קרע בצוואר הרחם, קרע ברחם או מצוקת עובר. אחוז הסיבוכים היה 14.8 מקרים לכל 100,000 לידות מרובות עוברים ו-6 מקרים לכל 100,000 לידות של עובר אחד.

 

"המחקר של ד"ר קריימר חשוב לאנשים שיושפעו על ידי המחלה הנדירה אך הקטלנית הזו", אומר ד"ר ג'ייסון מור, פרופסור לרפואה דחופה באוניברסיטת פיטסברג במאמר פרשנות הנלווה למחקר. "החוקרים זיהו בוודאות את הקשר בין זירוז לידה לבין תסחיף של מי שפיר,  ותיארו את ההשפעה הקטנה אך החשובה שהקשר הזה יוצר ברפואה גינקולוגית", כותב ד"ר מור. "הם גם איששו את העובדות על הקשר בין הבעיה לבין גורמי סיכון אחרים, שעד כה המידע לגביהם לא היה עיקבי".

 

מסקנות המחקר נבעו מבדיקה שנעשתה של 3,018,781 לידות, המשקפות כ-70% מכל הלידות בקנדה בשנים 1991 ועד 2002. מתוכן 2,984,977 היו לידות של עובר אחד, 33,804 לידות היו של יותר מעובר אחד. בגלל ההפרש העצום בין מספר הלידות של עובר אחד לבין מספר הלידות של כמה עוברים, הגבילו החוקרים את מסקנותיהם ללידות של עובר אחד, שבהן היה מידגם גדול דיו. הם מצאו כי מתוך כ-3 מיליון לידות היו 180 מקרי תסחיף, כאשר 24 מהמקרים (13%) היו קטלניים.

 

לדברי ד"ר מור, הקשר הגדול למקרי המוות היה מקור בלתי נמנע של שגיאות במחקרים אפידמיולוגיים של תסחיף מי השפיר. הקשר למקרי המוות לאחר זירוז הוא בלתי נמנע".

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה