סקירה שלישית

|
הדפס
|
שמור

בדיקת הערכה התפתחותית בטרימסטר השלישי של ההריון נקראת גם "סקירה שלישית".

צילום: ד"ר אור יריב

בשבוע 22-24 מתבצעת הסקירה המאוחרת. עד אותו זמן ישנן בדיקות רבות שבהן ניתן להסתכל בעובר ולאבחן אם ישנן בעיות מסויימות: בדיקת אולטראסאונד ראשונית, שקיפות עורפית, סקירת מערכות מוקדמת, סקירת מערכות מאוחרת, חלבון עוברי, דיקור מי שפיר לפי הצורך ועוד.


בדיקת האולטראסאונד המקיפה האחרונה הנערכת באופן שגרתי בהריון, היא הסקירה המאוחרת המתבצעת בממוצע בשבוע 22 להריון.


בקרב נשים רבות, יש תחושת סטרס הנובעת מאי הידיעה לגבי מצבו של העובר בשבועות שלאחר הסקירה המאוחרת. הסקירה השלישית, על-אף שהיא עשויה להיות מלחיצה, יכולה להפיג חששות מכיוון שבדיקה זו נותנת אפשרות להסתכל שוב בעובר המתפתח, בלב הפועם ובשאר המערכות השונות שבגופו.

 

כאמור משבוע 22 להריון ועד סוף ההריון, כמעט ואין יותר בדיקות. בפרט, בדיקת האולטראסאונד היחידה שמתבצעת לאורך תקופה ארוכה זו (כמעט מחצית מההריון!) היא בדיקת הערכת משקל. בדיקה זו, המתבצעת לרוב על-ידי טכנאי אולטרה סאונד, ולאו דווקא על-ידי רופא מומחה בתחום האולטרה סאונד, באה לבדוק אך ורק את גודלו ומשקלו של העובר, ולא נערכות בה כלל בדיקות של מערכות הגוף השונות של העובר.

 

סקירה שלישית. צילום: ד


אז מהי סקירת מערכות שלישית?
מדובר בדיקת אולטראסאונד המתבצעת בין שבוע 30 לשבוע 32. זהו שלב מתקדם בהריון וישנם ממצאים שעלולים להתגלות רק בשלב זה כגון: גמדות, עצירה בגידול היקף הראש, הרחבה של חדרי המוח , הרחבת אגני הכליה, הרחבת לולאות המעי, ריבוי מי שפיר, בעיות שלייתיות ועוד.

 

מדובר באיברים שהודגמו בבדיקות קודמות (בסקירה המוקדמת ובמאוחרת) בצורה תקינה ובהמשך ההריון עברו שינויים התפתחותים כאלו ואחרים הדורשים בירור נוסף וייעוץ מותאם (כל מקרה לגופו).

 

בדומה לשאר הסקירות גם בסקירה זו מתבצעת סריקה של כל איברי העובר ומערכות העובר, כאשר בדרך כלל חדרי המוח, השלד ומבנה הכליות נסרקים ביתר תשומת לב. כמו כן, נסרקת מערכת השתן והמעיים של העובר.

 

חשוב לציין כי בשל השבוע המתקדם של ההריון, קיים לעיתים קושי טכני בביצוע הבדיקה ולא ניתן תמיד לבדוק את כל האיברים. לא ניתן לאבחן את כל המומים הקיימים בעובר ולא תמיד ניתן גם לאבחן את המומים שגילויים האפשרי דווח בספרות. חשוב להורים להבין ולדעת שסקירות המערכות אינן יכולות לשלול באופן מוחלט מומים מולדים וחלק מהמומים לא יתגלו בבדיקות אלו.

 

כאמור, יותר ויותר נשים פונות כיום לביצוע סקירת מערכות שלישית, הן מתוך רצון אימהי פנימי והן מתוך הבנת החשיבות הרפואית שבבדיקה זו. אין המלצה של משרד הבריאות לביצוע בדיקה זו באופן שגרתי.

 

עם זאת, בשלב זה המודעות לחשיבות הסקירה השלישית אינה גדולה מספיק ולכן היא אינה מכוסה כלל על-ידי קופות החולים, ומתבצעת באופן פרטי בלבד. ראוי לציין שמחירה של סקירת מערכות שלישית הוא לרוב נמוך ממחירי הסקירות השגרתיות - הסקירה המוקדמת והסקירה המאוחרת.

יש לך שאלות בנושא? ניתן להתייעץ עם ד"ר אור יריב בפורום הריון ולידה - הריוניות ומומחים מדברים

על הכותב: ד"ר אור יריב, רופא בכיר ביחידת האולטרה סאונד בבית חולים לנשים באיכילוב "ליס". 

תחומי טיפול: אולטרה סאונד גינקולוגי תלת מימד, שקיפות עורפית / תאומים, סקירת מערכות מוקדמת ומאורחת, הערכה התפתחותית (סקירה שלישית), סקירות מכוונות לממצאים חריגים - סקירת מוח עוברי/ סקירות מכוונות להדבקה ב CMV, - דיקור מי שפיר.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
1. מעין 29/12/2017, 07:13:29

כתבה חשובה וסורקת את רב הדברים רק רציתי לתקן ברשותך כי בדיקת הערכת משקל מתבצעת לרב על ידי טכנאיות אולטרה סאונד ולא על ידי טכנאי רנטגן כפי שמפורסם בכתבה. תודה מעין נתיב טכנאית אולטרה סאונד נשים פ"ת

+ השב