קליטה והסתגלות בגן החדש

אף מסגרת קבוצתית לא תעניק יחס זהה ליחס בטיפול פרטני
|
הדפס
|
שמור

כל הידע, הניסיון והצפייה בהתלבטויות של הורים אחרים – לא עזרו לי ולאו במאום כאשר נגשתי למטלה של חיפוש מסגרת לילדי הבכור. בתיק היו לי כל המאמרים הרלוונטים והרשימות שנכתבו בנושא, בראש רצו והתנגנו כל העצות, סולמות המדידה והאמצעים האקדמיים שבאמצעותם ניתן למדוד את איכות המסגרת לגיל הרך, פלאשבקים מהרצאות, עצות ועבודות שכתבתי בנושא שבו ועלו לי בראש- אבל....אבל הלב התעקש לא לשתף פעולה עם הראש, ליצור תחושה של פאניקה קלה ואף להציע בהיסוס מה לבן זוגי – "אולי אני אשאר איתו בבית עוד שנה..."

צילום: מאיה אהרוני

הגיע השלב שבו החלטתם להפסיק את הטיפול הפרטני שילדכם מקבל (על ידכם/קרוב משפחה/ מטפלת) ולהכניסו למסגרת חינוכית. הסיבות לכך יכולות להיות רבות ומגוונות כגון שיקוליים כלכליים, הרצון שהילד ישהה במסגרת עם ילדים נוספים בגילו ועוד. יהיו הסיבות אשר יהיו – כל הורה שואף למצוא את המסגרת שתתן מענה אולטימטיבי לילדו ולו. אז מה הופך את החיפוש אחרי מסגרת לילדנו הצעיר לקשה כל כך?! אחד הקשיים המרכזיים בבחירת מסגרת מתאימה, נובע מכך שכהורים אנו מחפשים מסגרת שתתאים לילדנו שהרי הוא זה שישהה במסגרת זו. אך למעשה לא הילד הוא שבוחר את המסגרת, אלא אנחנו – עם תפיסותינו, דעותינו וזכרונות הילדות שלנו מהגן בו הינו. ולכן המסגרת צריכה למעשה לספק מענים הן לאוצר הקטן שלנו והן לנו כהורים על מנת שנחוש שלמים ובטוחים עם בחירתנו.

יש לכם שאלות? היכנסו עכשיו להתייעץ עם צוות המומחים שלנו בפורום הורים אִימבָּא 


אלו העצות הראשונות לבחירה:

  • הקדישו זמן לבחירת המקום. אין צורך לפנות את היומן מאירועים לחודשיים הקרובים אך גם אל תתרשמו מביקור אחד בלבד ונסו לבקר בשלבים שונים של היום (חוג עם המפעילה לא ידמה לשעת האוכל והשכבת הילדים לישון).
  • העדיפו מסגרות המאפשרות לכם גישה במהלך כל היום ללא תיאום מראש, אך כבדו גם את הילדים והעובדים במסגרת ובצעו את הביקורים ברגישות ובעדינות הראוייה. שימו לב האם בשעת הביקור מקדישים לכם את כל תשומת הלב מתוך רצון שתרשמו או שעדיין מרכז החשיבות מוענק לילדים (חשבו מה תרצו שיקרה כאשר ילדכם יהיה במסגרת והורה אחר יבוא להתרשם).
  • חשוב כי האחריות על בחירת המסגרת תתחלק בין שני בני הזוג. לא, לא סחבתי את בן זוגי לכל הגנים אותם ראיתי ולא הכרחתי אותו לדבר טלפונית עם כל גננת פוטנציאלית – אבל הוא הכיר את הלבטים ובחן יחד איתי את כל המסגרות שעברו את הסינון הראשוני.

 

קושי נוסף נובע מכך שמסגרות חינוכיות לילדים בגיל הרך שונות מאוד זו מזו ואין למעשה חוקים או קרטריונים ברורים אותם מגדירה המדינה. השוני נובע הן באלמטיים מבניים (המקום בו המסגרת ממוקמת, מספר ילדים, מספר אנשי צוות ועוד) והן באלמנטים תהליכים (האינטראקציה בין מטפלת לילד ואיכות התכנית החינוכית). אלמנטים מבניים קלים יותר בד"כ לבחינה ומהווים כלי סינון טוב. בראש ובראשונה כדאי לבחון את גודל קבוצת הילדים ומספר המבוגרים המטפלים. מחקרים עדכניים בגיל הרך נוטי\ם ליחס חשיבות רבה לא רק ליחס מבוגר-ילד במסגרת אלא לגודל הקבוצה. מחקרים אלו הראו כי קבוצת ילדים קטנה (עד 10 ילדים) מתאימה יותר לצרכים של פעוטות.

 

גם המרכיבים הבאים חשובים בבחירת המסגרת המתאימה לילדכם. אך חשוב לזכור – לכל הורה והורה סדרי עדיפויות שונים ולכן חשוב ליצור רשימה של קריטריונים עליהם לא תהיו מוכנים להתפשר, קרטריונים חשובים אך לא הכרחיים וקריטריונים אותם אתם מוצאים כלא רלוונטיים באופן אישי. חשוב כי הרשימה תבסס על דעותכם ותפיסותכם האישיות ולא על המלצות ואמירות שכו-לם מנדבים לכם.

 

  • אקלים במסגרת: לקריטריון זה חשיבות רבה אך הוא אינו קל לבחינה. במושג "אקלים במסגרת" כוונתי היא למערכות היחסים בין הצוות לילדים, בין הילדים לבין עצמם ובתוך הצוות. זהו האקלים אותו יחווה ילדכם בעת שהותו במסגרת. נסו להקשיב לטון הדיבור ולעוצמתו, האם מוצגים לילדים איסורים רבים ("אל תעשה" ו"אסור")? האם יש בכי רב ומריבות בין הילדים? האם המחנכות מתכופפות אל הילדים? מדברות בטון נעים? נסו לדמיין – כיצד הייתם אתם מרגישים לאחר יום שלם באווירת הגן? כיצד ילדכם ירגיש?
  • גישה חינוכית ו"אני מאמין חינוכי": האם חשוב לכם כי הגן ישתייך לזרם מסוים כגון אנטרופוסופי, מונטיסורי וכ"ו. האם הגישה החינוכית של המסגרת מגובשת ואף יכולה להיות מוצגת בפניכם (ספר מדיניות חינוכית, צלומים וכדומה).
  • סדר יום ופעילות: מהו סדר היום של המסגרת? כיצד הוא נבנה ומוקנה לילדים? האם הוא תואם את הצרכים ההתפתחותיים של הילדים? האם הוא נוקשה או גמיש (מה עושים לדוגמא עם ילד שאינו רוצה לישון בצהריים)? כיצד מותאמת הפעילות לעונות השנה? האם קיימת חצר והאם היא בטיחותית, מוצלת ונעימה? עד כמה מבוצעות הפעילויות בקבוצות קטנות? כיצד נבחרים מפעילי חוגים העובדים בגן ?
  • הכשרת הצוות: השכלת הצוות החינוכי, אילו הכשרות עובר הצוות? על ידי מי ובאיזו תדירות?
  • הדרכה: האם קיימת הדרכה קבועה אותה הצוות מקבל? על ידי מי ובאיזו תדירות?
  • פיקוח: האם המסגרת מפוקחת? על ידי מי ובאיזו תדירות? אילו קריטריונים נבדקים – מינהליים (בטיחות, נקיון וכ"ו), חינוכיים (עבודת הצוות, בניית תוכניות חינוכיות וכ"ו) או שניהם?
  • אלמנטים בטיחותיים: האם החלל, הציוד והריהוט עומד בתקנים המתאימים? האם הצוות עובר השתלמויות של עזרה ראשונה, בטרם ועוד? אילו ביטוחים נרכשים על ידי המסגרת? האם קיים לחצן מצוקה?
  • תזונה: האם קיים תפריט קבוע הבנוי בהתאם לצרכים התזונתיים של ילדים בגיל הרך? האם האוכל מבושל במסגרת או מסופק באמצעות קייטרינג? האם נשמרים כללי הנקיון וההגיינה? האם יש פיקוח של משרד הבריאות?
  • ניקיון ואסתטיקה: מהו המראה הכללי של המסגרת? האם המקום מואר מספיק? מאורר? מתי ומי מנקה את המקום?
  • תשלום עבור המסגרת: מהו שכר הלימוד הנהוג? מהו לוח החופשות של המסגרת? מהם תשלומי הוועד הנהוגים בד"כ? מה קורה במידה ואתם מחליטים על הפסקת ההתקשרות עם המסגרת?
  • מיקום גיאוגרפי: מהי מידת הקרבה של המסגרת לבית? היכן המסגרת ממוקמת (קרוב לכביש סואן, בקרבת מקור זיהום אוויר, אנטנות וכ"ו)
  • שעות פעילות: האם המסגרת מאפשרת חצי יום, הארכת שעות וכדומה

 

החשיבות אותה אנו מעניקים לכל קריטריון וקריטריון עשויה להשתנות גם על פי אופיו וצרכיו של ילדנו כך שדגשים שהקפדנו עליהם בילד הראשון, אינם תקפים ומתאימים לילד השני.

 

לאחר שילדכם עבר כבר את תקופת ההסתגלות במסגרת, שאלו את עצמכם: 

  • האם נראה כי הוא הולך בשמחה לגן,
  • האם הוא נהנה בגן?
  • האם הצוות המטפל מכיר אותו באופן אישי (יודע לדוגמא לספק אינפורמציה על דברים שעשה מעבר לאוכל ושינה).
  • האם אתם, ההורים, חשים בנוח לשאול שאלות, לדבר עם הצוות
  • האם הצוות הצליח להקנות לילדים בצורה נעימה מסגרת וסדר יום?
  • האם הנורמות והכללים שמקובלים בגן ידועים לכם? מקובלים עליכם?

 

אז בסופו של דבר, עם התלבטויות וחששות גדולים עד מאוד, הצלחנו למצוא את המסגרת שנתנה מענה לדברים שבאמת היו חשובים לנו. תהליך הבדיקה וחיפוש הגן, חידד עבורי את מה שידעתי כבר קודם – אף מסגרת קבוצתית לא תוכל להעניק לילדי יחס זהה לזה שהוא מקבל בטיפול פרטני. יחד עם זאת גם למסגרות קבוצתיות יתרונות רבים וכאשר אנחנו ההורים שלמים עם החלטתנו, הכניסה והקליטה למסגרת חינוכית קלה יותר עבור כל הצדדים. סמכו על עצמכם – האינטואציות שלכם המבוססות על היכרותכם עם ילדכם ובחינה נכונה ומעמיקה של האלטרנטיבות – תאפשר לכם לבצע את הבחירה הנכונה!

יש לכם שאלות? היכנסו עכשיו להתייעץ עם צוות המומחים שלנו בפורום הורים אִימבָּא

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה