מה צפוי לתינוק מיד לאחר הלידה?

דרכי הטיפול בחדר לידה ובתינוקיה, וטיפים להורים
|
הדפס
|
שמור

סוף סוף הגיע הרגע הגדול אליו התכוננתם ואפשר לקרוא לכם באופן רשמי אמא ואבא, אתם מחבקים את התינוק ומתחילים את דרככם כמשפחה.

 

כאן אתאר את מה שצפוי לתינוק במשך האשפוז בחדר הלידה ובתינוקיה, ואוסיף הסברים וטיפים. ההתייחסות שלי היא לתינוק בריא, שנולד במועד, במשקל תקין שאינו זקוק לטיפול או השגחה מיוחדים.

צריך לזכור, שהמדיניות שונה בין בתי החולים, ואם הגישה לפרט כלשהו חשובה לכם במיוחד, כדאי להתקשר ולברר בבית החולים, שבו בחרתם ללדת.

 

כדאי לדעת, שאתם יכולים לבקש לוותר או לשנות כל אחת מהפעולות השגרתיות שנעשות לתינוק. כדאי שתגיעו מוכנים ותדעו את היתרונות והחסרונות בכל פעולה, כך תדעו מה חשוב לכם לשנות, אם בכלל, ומה יעשה לפי השיגרה הנהוגה בבית החולים.

 

בדרך כלל חשוב לצוות בבית החולים שתהיו מרוצים ואנש יהצוות ישתדלו להיענות לבקשותיכם. גם אם הגעתם מוכנים ויודעים בדיוק מה אתם רוצים היו מוכנים לאפשרות שלא הכל ילך בדיוק כמתוכנן ויתכן שמצב התינוק או סיבות אחרות יחייבו שינויים בתכנית.

  

בחדר לידה 

  • המיילדת חותכת את חבל הטבור, מנגבת את התינוק, שוקלת אותו ועושה הערכה ראשונית של מצבו. ההערכה ניתנת ע'י מתן ציון אפגר שניתן לפי דופק, נשימה, טונוס שרירים, צבע ותגובה לגירוי. כל אחד מהמדדים מקבל ציון 0-2 וסך כל הנקודות מסתכם לציון האפגר. ההערכה נעשית בדקה הראשונה ובדקה החמישית אחרי הלידה. הציון לתינוק בריא בדרך כלל עומד על 9 בדקה ראשונה ו-10 בדקה חמישית (הנקודה יורדת על צבע הגפיים הכחלחל).
  • המיילדת בודקת את התינוק בדיקה גופנית ראשונית כדי לוודא שהכול תקין.
  • בחדר לידה מזליפים לעיני התינוק טיפות פולידין, כדי למנוע דלקת עיניים, העלולה להיגרם מחיידקיים להם נחשף התינוק בזמן המעבר בתעלת הלידה.
  • התינוק נעטף בשמיכה חמימה ונמסר להורים.
  • אם התינוק בריא, רצוי לבקש מהמיילדת להניח אותו על האמא, הפעולה הטבעית והטובה ביותר לאם ולתינוק. את כל הטיפולים לתינוק המיילדת יכולה לעשות כשהתינוק שוכב על בטן האם, אין שום סיבה להפרידו מהאמא.
  • אם המיילדת אינה עושה זאת ביוזמתה, בקשו ממנה להשאיר אתכם זמן מה לבד עם התינוק כדי שתוכלו ליהנות מרגעים ראשונים של הכרות ואינטימיות עם התינוק.
  • כדאי מאוד להניק את התינוק כבר בחדר הלידה, ההנקה זו התחלה נפלאה ליצירת הקשר בין האם לתינוק וגם והתינוק מקבל את הקולסטרום הראשון ומתחיל לבנות את החיסון הראשוני נגד החיידקים להם הוא נחשף.
  • אחרי ששהיתם זמן מה בחדר הלידה מגיע הזמן לעבור למחלקת היולדות והתינוקיה.

 

בתינוקיה

  • אחות הילודים מקבלת את התינוק, שוקלת אותו ומשכיבה אותו במיטת חימום.
  • התינוק בתינוקיה עובר טיפולים ובדיקות לפי רוטינת בית החולים.
  • בדיקה גופנית: האחות בודקת את התינוק בדיקה חיצונית כדי לראות שמצבו הגופני תקין ומודדת את חום גופו.
  • מתן ויטמין K - ויטמין K ניתן בזריקה ומטרתו למנוע סיכון לדמם של התינוק אחרי הלידה.יש לכם אפשרות לבקש ויטמין K דרך הפה ולא בזריקה. במקרה זה תצטרכו לקנות את החומר בעצמכם ולהביאו איתכם ללידה. צריך לבקש מרופא שירשום לכם מרשם ולקנות את הוויטמין בבית מרקחת, יהיה צורך לחזור על מתן הוויטמין בגיל שבוע ובגיל חודש. היתרונות: חוסך דקירה לתינוק. כשנותנים את הוויטמין דרך הפה, לא ברור כמה מהחומר נקלט דרך המעי של התינוק , ויש צורך לחזור על מתן הזריקה בשתי מנות נוספות. לא כל ההורים זוכרים לעשות זאת, ואי מתן הויטמין עלול לסכן את התינוק. לאור הסיכון באי מתן הויטמין והעובדה שדי במנה אחת בזריקה אני ממליצה לתת את הויטמין בזריקה ולא דרך הפה.
  • מתן חיסון נגד צהבת נגיפית (הפטיטיס) B: החיסון ניתן בזריקה והוא ראשון בסדרת חיסונים המיועדים לחסן את התינוק נגד דלקת כבד נגיפית מסוג B.ההורים רשאים לסרב למתן החיסון ולתת אותו מאוחר יותר בשחרור או בטיפת חלב.
  • היתרונות לדחיית החיסון: חוסך מתן זריקה לתינוק בשעות הראשונות לחייו. יש הורים המאמינים שעדיף לתת למערכת החיסון של התינוק להתחזק מעט לפני מתן החיסון הראשון ולא להעמיס עליה מיד עם הלידה. עם זאת, הדחייה מחייבת את ההורים להגיע לטיפת החלב לצורך מתן החיסון ויש הורים שאינם מקפידים על כך.
  • רחצה: אחרי שהתינוק נח והתחמם רוחצת אותו האחות תחת הברז, הרחצה מהירה ויעילה ולפעמים נראית מן הצד כפעולה שאינה נעימה לתינוק. אם ברצונכם לרחוץ את התינוק בצורה רגועה באמבטיה בקשו מהאחיות לדחות את הרחצה עד שהאמא או האבא יוכלו לרחוץ אותו, ואז רחצו אותו בעצמכם בדרך שנראית לכם. לא יגרם לתינוק נזק כלשהו אם נדחה את הרחצה בכמה שעות, אפשר לבקש מהאחות שתהיה לידכם כשאתם רוחצים בפעם הראשונה, תעזור ותדריך, אם האחות אינה פנויה כרגע, חכו עד שתתפנה. אם אינכם מרגישים בטוחים מספיק לרחוץ את התינוק בעצמכם, אל תדאגו, למרות הרחצה המהירה האחיות מיומנות ורוחצות את התינוק די בעדינות. חלק מהתינוקות נראים נהנים מהרחצה תחת הברז וחלקם מרוצים פחות, מה שקורה גם ברחצה באמבט. אחרי רחצה התינוק מולבש בבגדי בית החולים ומוכן לצאת אל האמא.
  • שלבי הקבלה: אם אתם רוצים בקשו להיות נוכחים בכל שלבי הקבלה של התינוק, ישנם בתי חולים בהם האב מלווה את התינוק לתינוקיה יחד עם המיילדת, נשאר איתו לאורך הקבלה,מחזיר אותו לאמא אחריה. והם עוברים יחד למחלקת היולדות.
  • בדיקת PKU: לפני השחרור לוקחים מעקב התינוק דגימת דם שנשלחת למרכז ארצי בו בודקים חוסר באנזים פניל-אלנין , החוסר גורם למחלה הנקראת פנילקטנאוריה, העלולה לגרום לפגיעה קשה בתינוק. אם מאתרים את חוסר האנזים בשלב מוקדם, אפשר למנוע את הפגיעה.
  • בלוטת התריס: בדיקה נוספת שנעשית מאותה דגימה היא איתור הפרעות בפעולת בלוטת התריס. אין צורך לדאוג בקשר לתוצאות. במקרה הצורך יאתרו אתכם וידריכו להמשך טיפול.

  

בדיקות נוספות

במהלך האשפוז התינוק יעבור לפחות שתי בדיקות של רופא ילודים, סמוך ללידה ולפני השחרור. הבדיקה יסודית מאוד וכוללת את כל מערכות הגוף.

 

אם בבית החולים בו ילדתם בדיקת הרופא אינה נעשית ליד מיטת היולדת בקשו להיות נוכחים בבדיקה, כך תוכלו לשאול את הרופא את כל השאלות המטרידות אתכם ולקבל דיווח מיד ראשונה על מצב התינוק.

 

דווחו לצוות על כל בעיה או מחלה במשפחה העלולה להשפיע על התינוק כמו G6PD, רגישויות ידועות, צהבת חמורה של תינוק קודם וכד'. אם יש צורך יילקחו מהתינוק במהלך האשפוז בדיקות דם לרמת צהבת ובדיקת דם לספירה ותרבית.

 

הנקה

ברוב מחלקות היולדות יש יועצת הנקה או מדריכת הנקה, ואחיות רבות מצוות מחלקת יולדות ותינוקות עוברות השתלמויות בהדרכה להנקה נכונה. 

  • התחלה טובה בהנקה יכולה להשפיע על כל מהלך ההנקה בעתיד וגם לתרום או לפגום בהצלחה בהנקה לכן כדאי מאוד להיעזר ביועצת ההנקה , יועצת הנקה היא בעלת תואר IBCLC ומשמעות התואר שהיא עברה תכנית לימודים מעמיקה ,עמדה בבחינת הסמכה ועבדה מספר רב של שעות תחת הדרכה והשגחה של יועצת הנקה בכירה, מי שאין לה תואר IBCLC אינה רשאית להיקרא יועצת הנקה.
  • גם אם את מצליחה להיניק והתינוק יונק היטב, כדאי שאשת מקצוע תיראה את צורת היניקה ואת תפיסת התינוק את הפטמה. הדרכה טובה יכולה למנוע הרבה קשיים בעתיד, לפעמים שווה להזמין יעצת לבית החולים או הביתה, ההשקעה תכסה את עצמה בחיסכון בהוצאות לתמ'ל, בקבוקים ורופאים.
  • השתדלו להימנע ממתן תמ"ל ובקשו מהאחיות לא לתת תמ"ל לתינוק בשום שלב. הדגישו שאתן מעוניינות בהנקה גם בלילה. האחיות בתינוקיה נענות לבקשה ויקראו לכן כשהתינוק יהיה רעב. מתן תמ'ל או מוצץ בשבועות הראשונים עלול לגרום לבלבול פטמות ויכול לפגוע בהנקה ואפילו להרוס אותה לחלוטין.

 

ביות

בחלק מבתי החולים קיימת אפשרות של ביות מלא או חלקי. בביות חלקי התינוק מתקבל בתינוקיה, בחלק מבתי החולים ליד האמא, ולאחר תהליך הקבלה נמצא עם האמא במשך כל שעות היום כשבלילה הוא חוזר לתינוקיה, בדרך כלל האמא יכולה להשאיר אותו בתינוקיה לכמה שעות אם ברצונה לנוח או לצאת מהמחלקה.

 

בביות מלא אין תינוקיה, התינוק מתקבל ליד האמא ושוהה לידה ביום ובלילה עד לשחרור, כל הטיפול בתינוק נעשה על ידי האמא או ע'י האחות ליד האמא. בשיטת הביות אותה אחות מטפלת באם ובתינוק. יש בתי חולים בהם קיים גם ביות גמיש שבו התינוק נמצא בביות מלא עם אפשרות להשאיר אותו בתינוקיה לזמן קצר

 

אם אין ביות גמיש, ההורים בדרך כלל צריכים להחליט מראש על ביות מלא או חלקי וקשה לעבור מחדר לחדר, אם מתברר שהשיטה אינה מתאימה לכם.

  

היתרונות בשיטת הביות: 

  • האפשרות לטפל בתינוק בהדרכת האחיות, ולרכוש ניסיון בטיפול. ההורים יוצאים מנוסים יותר בטיפול בתינוק וחוששים פחות, דבר חשוב מאוד, במיוחד בלידה ראשונה.
  • יש תנאים טובים יותר להנקה מוצלחת. האמא לומדת לזהות סימני רעב מוקדמים אצל התינוק ולהניק אותו לפני שיבכה, התוצאה – תינוק רגוע יותר ואמא בטוחה יותר ביכולתה להניק, כמובן שאין "שעות הנקה" ויש אפשרות מלאה להנקה לפי דרישה.
  • אין חשש שהתינוק יקבל תמ"ל בגלל חוסר הבנה עם האחיות, האמא נמצאת עם התינוק בכל הטיפולים דבר התורם להרגשת הביטחון.
  • כל האווירה רגועה יותר ולחוצה פחות, התינוקות בוכים פחות, האחיות זמינות יותר ורגועות יותר, אין "טלפון שבור" בין אחות יולדות לאחות תינוקיה, אותה האחות מרכזת את הטיפול באם ובתינוק.
  • יש פחות הגבלות על המצאות בן הזוג והילדים האחרים. 

 

חסרונות הביות המלא

  • אין אפשרות "לנוח" מהתינוק, אם האמא רוצה להתקלח או לצאת מהמחלקה היא צריכה לדאוג למישהו שישמור על התינוק.
  • בביות מלא האמא דואגת לתינוק גם בלילה. יש אמהות שמעדיפות שבלילה התינוק יהיה בתינוקיה.
  • בדרך כלל היולדת אינה לבד בחדר, וגם התינוק של השכנה נמצא בחדר.
  • כשבן הזוג שלך נמצא לידך זה נהדר, כשבן הזוג של השכנה נשאר עד שעה מאוחרת זה עלול להפריע, אם כי עם רצון טוב והתחשבות הדדית ניתן למנוע הפרעה הדדית.

  

טיפ: גם אם אינכם נמצאים בביות השתדלו לטפל כמה שיותר בתינוק, בדרך כלל האחות תשמח להיות לידכם כשאתם מחתלים או מלבישים, כך תרכשו ניסיון וביטחון שילוו אתכם בהמשך הדרך.

 

לסיכום, לרוב ההורים והתינוקות השהות בבית החולים היא קצרה, כ48 שעות,לפעמים פחות, נצלו את המשאבים אותם מעמיד לרשותכם צוות בית החולים כדי להכיר את התינוק ולרכוש את הכלים שיעזרו לכם להתחלה מוצלחת.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
8. הריון ראשון מתרגשת נורא 08/02/2024, 13:55:32

מידע מעולה שומרת ושולחת לבעלי !

+ השב
 
7. רחל 07/03/2017, 09:45:39

מדוע בודק הרופא את כף ידו של התינוק הנולד? מה הוא מחפש?

+ השב
 
6. אלי 03/03/2016, 08:53:23

יציאת דם מהפה לתינוק לאחר לידתו

+ השב
 
5. טיטי טובולינה 06/02/2016, 08:30:56

כמובן שהעניין עם הביות המלא הוא שטויות במיץ עגבניות, הבן שלי היה בביות מלא וכשרציתי להתקלח - תמיד התינוקיה הייתה פתוחה בפני והאחיות קיבלו אותי בסבר פנים יפות. שמתי את הפיצי התקלחתי בנחת וחזרתי. הכל היה דבש. לפחות בקפלן

+ השב
 
4. טיטי טובולינה 06/02/2016, 08:28:39

אני מזהה איזה טון גוער להורים שאינם מחסנים להפטיטיס B. כידוע החיסון מכיל: אלומיניום הידרוקסיד, בופרי פוספט, חלבון מתאי שמרים ותימרסול (כספית). אני רואה צורך לתת להורים שהם האחראיים הבלעדיים לילדיהם את זכות הבחירה המוחלטת לחסן או לבחור שלחסן חלקית או בכלל לא כראות עינהם. אלו אינם ילדים של המדינה - כי אם ילדים של הוריהם ומן הראוי שלהם ורק להם תישמר זכות הבחירה הבלעדית!!!

+ השב
 
4.2. אריק 25/11/2019, 09:52:46

"כידוע". פה חשדתי שאתה מברבר שטויות.

4.1. ספקנית 06/01/2018, 19:33:56

לא הבנו למה צריך לחסן נגד צהבת בבית חולים, מחלה שחשבנו שהיא מחלה רק של נרקומנים. התייעצנו עם אנשי מקצוע והבנו שהמחלה נפוצה מאד בבתי חולים, מדבקת מאד, והרבה תינוקות חולים בה ואף מתים ממנה אם אינם מתחסנים. החלטנו לא לסכן את החיים של התינוקת שלנו רק בגלל משהו שאנשים כותבים בפייסבוק.

3. יול 01/11/2015, 09:21:33

האם ידוע לך גם מהו התהליך במקרה של ביות מלא לאחר ניתוח קיסרי? כמה זמן האם נמצאת בחדר התאוששות עד שניתן לה לראות את התינוק? ומה קורה עם התינוק בזמן הזה?

+ השב
 
2. יועצת הנקה מורשית 15/09/2015, 12:03:20

בתור אחות הייתי מצפה ממך לקצת יותר ידע ולציין שאחיות מוסמכות שהינן יועצות מטעם משרד הבריאות מורשות לעבוד בבית החולים כי הן עברו על בסיס של 9 חודשים כולל עבודה מעשית ומבחן ממשלתי עיוני ומעשי!! .את טועה ומטעה את אוכלוסיית היולדות.מחר אני כיועצת אגש ליולדת והיא תבטל אותי כי החלטתי לא לבצע את הibclc? אין שום חובה כזו. אנא לעשות שיעורי בית .אני אחות עם נסיון בפגיה. מחלקת יולדות ויונקים. וכיום בטיפת חלב. אני יודעת דבר או שניים.

+ השב
 
1. חן 29/06/2015, 09:50:07

תודה

+ השב